Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak

 Hát.... bizony, a kis bojhos nagyfülü nyulak, hová is lennénk nélkülük.

A nyulakat tartják arra, hogy megegyék, de hobbiállatnak is kitűnő, az én egyik barátnőmnek egy lógófülü törpenyula van. Nagyon aranyos, de most térjünk vissza.

A nyulak évszázadok óta élnek emberek közelében, gondolom mindenki tudja, hogy ha a nyulakról beszélünk, akkor egy növényevő, gerinces, négylábú, emlős, szőrös és rendkívül nagy füllel rendelkező állatról beszélünk.

Mezei Nyúl


Testhossza 50-70 centiméter, farokhossza 7-11 centiméter, testtömege 2500-6500 gramm. Színe szürke. Hátsó, erős lábai segítségével a 70 kilométer/órás sebességet is képes elérni. Feje karcsúbb, nyújtottabb, mint az üregi nyúlé.


Üregi nyúl

 

A hím eléri a 40-45,5 centimétert, a nőstény valamivel rövidebb. Magassága 7,5-9,5 centiméter, farokhossza 4-8 centiméter, fülhossza 6-7 centiméter és hátsóláb-hossza 7,5-9,5 centiméter. A testtömege 1,3-2,2 kilogramm is lehet, a nőstény kisebb a hímnél. Az üregi nyúl kisebb a mezei nyúlnál. Tarkóján barna színű, háromszög alakú folt van, testének többi része szürke. Fülhegye barna, a farok felső oldala fekete. A füle jóval rövidebb, mint a mezei nyúlé, amely előrehajtva nem éri el az orr hegyét. Az üregi nyúl feje gömbölyűbb.


Házinyúl

Itt egy fogalomról beszélünk, ide tartozik,a:
  • Magyar óriásnyúl, Négy színváltozatban tenyésztik. A leginkább elterjedt a vadas vagy nyúlszürke (agouti). Ritkán előfordul fekete és vasderes színben. A fül a külső szélén és a hegyén feketés árnyalatú. A fehér szín önálló színtípus, a fajtatiszta almokban csak fehér színű állatok születhetnek. A szőrzet minden testtájon egyenletes színeződésű. Kifejlett korban a testsúlya 5,5 – 7 kg közötti.

    Igénytelen, gyors növekedésű, jó takarmányhasznosító. Ellenben rossz a nevelőképessége, aránylag sok a halvaszületés és alacsony a választáskori súly. Ezért gazdasági hasznosítása erősen kérdéses, bár húsának minősége nagyon jó.

  • Fekete-cser nyúl

  • Burgundi vörösnyúl 

  • stb, nem sorolom, mert több, mint 200 fajta nyúl él a világon